Nieuw! Mountainbike clinics

  • -

Nieuw! Mountainbike clinics

Categorie : NIEUWS

De laatste jaren geef ik regelmatig mountainbike clinics voor verschillende bedrijven en verenigingen. Hier heb ik altijd veel positieve reacties op ontvangen. Om mijn passie voor de mountainbikesport te delen en tegelijkertijd mijn eigen topsportcarrière een boost te geven, ga ik clinics aanbieden voor iedereen die zijn mountainbikeskills wil aanscherpen of een uniek- en onvergetelijk bedrijfsuitje wil hebben.

Hoe ziet een mountainbike clinic er uit?

Het leuke van een mountainbike clinic is dat het voor alle fietsniveau’s toegankelijk is. Of je nou wedstrijden rijdt of nog nooit eerder op een mountainbike hebt gereden. Voor iedereen is er wat te leren en te ervaren, altijd met het doel om aan het einde van de clinic met een glimlach op je gezicht naar huis te gaan!

Waar altijd als eerste aandacht aan wordt besteed tijdens een clinic is het remmen, schakelen en het sturen op een mountainbike. Wanneer doe je wat? En waarom? Iedereen gaat zichzelf een bepaalde manier van rijden aanleren dat voor hen goed voelt. Maar is het daadwerkelijk de beste manier? Dat ga ik je laten ervaren!

Na eerst de basistechnieken van het mountainbiken onder de knie te hebben, gaan we werken aan je klim- en daalcapaciteiten. Hiervoor zoeken we verschillende heuvels op, waar je tips krijgt over de juiste versnelling, de positie op je fiets en waar je vooral naar moet kijken als je met een vaart richting een obstakel voor je op het pad afdenderd. Dit doen we telkens op verschillende kleine rondes, waardoor iedereen op zijn eigen niveau en snelheid zich kan ontwikkelen en je nooit de groep uit het oog verliest. Na deze onderdelen is geen klim- of afdaling meer te stijl voor je en zul je met veel meer vertrouwen op de fiets zitten!

Nu je voldoende tips and tricks hebt gekregen, gaan we dit toepassen in de praktijk. Als groep rijden we verschillende routes door het bos, waar je vanzelf voldoende wordt uitgedaagd en je je energie kwijt kunt. Daarna is het bijvoorbeeld mogelijk om gezamenlijk af te sluiten met een BBQ of hapje en een drankje, zodat iedereen zijn ervaringen (sterke verhalen) van die dag kan delen met elkaar.

Voor meer info over de inhoud van de clinic, prijs en beschikbare datums, neem contact op via: mountainbike.clinic@gmail.com

Geen eigen mountainbike? Geen probleem! Voor de clinic is het mogelijk om mountainbikes te huren.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

  • -

XCC shortrace Apeldoorn

Categorie : NIEUWS

Na de Veldslag om Norg op zaterdag, stond er op zondag een shortrace in Apeldoorn op het programma. Een shortrace (XCC) is te vergelijken met een streetrace, alleen dan op een nog compacter parcours en de wedstrijdduur is slecht 20 minuten. Na de 100 kilometer van gisteren was het even afwachten hoe ik was hersteld, maar de motivatie om hier een goed resultaat neer te zetten was groot!

De race

Helaas moest ik achteraan het startveld plaatsnemen bij de start. De startposities werden bepaald aan de hand van een tijdrit over één ronde, voorafgaand aan het eliminator event waar ik niet aan deel had genomen. Door het smalle en korte parcours, de vele deelnemers op het parcours en de korte racetijd, zou het een hele opgave worden om nog van voren te komen.

In de eerste bocht na het startschot was het al mis. Recht voor mij gingen 2 renners onderuit, waardoor ik de bij de start gewonnen posities gelijk kon inleveren. Hierna was het zaak rustig te blijven, op zoek te gaan naar openingen om voor- en na de bochten in te halen en goed in de gaten houden hoe lang er nog geracet moest worden.

Ronde na ronde kon ik posities goed blijven maken en baande ik me een weg door het gehele deelnemersveld. Met nog slecht 3 of 4 minuten op de klok in de race, maakte ik de aansluiting bij de koploper. Ik wist dat ik het niet op een sprint aan moest laten komen, aangezien veel van deze jongens erg explosief zijn en wel het-een-en-ander aandurven als het er op aankomt in een finale. Daarom besloot ik er direct omheen te gaan en alle energie die nog in mijn lichaam zat er uit te gooien! Doordat ik een aantal achterblijvers op het juiste moment voorbij  ging, kon ik een klein gaatje slaan, die ik daarna niet meer uit handen heb gegeven. Net als in 2017 kon ik met mijn armen in de lucht over de streep komen en dit mooie evenement op mijn naam schrijven!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

  • -

Veldslag om Norg 2018

Categorie : NIEUWS

De Veldslag om Norg was dit jaar een snelle editie. Door de droogte van de laatste weken, in combinatie met een enkele regenbui in de week voorafgaand aan de wedstrijd, was het parcours één grote racebaan geworden. Ik rijd niet vaak marathons, dus vooraf was ik nog wat terughoudend over mijn kansen op een podiumplaats in deze 100 kilometer lange race in de omgeving van het Drentse Norg.

De race

Na een geneutraliseerde start vertrok een peloton van ruim 1500 renners voor hun race over 100 kilometer. De route bestond uit een combinatie van veel gravelpaden, stukken asfalt en af een toe een singletrack en wat hoogtemeters. Door de snelle omstandigheden was het lastig om een verschil te maken. Door een heuvelzone na ongeveer 25 kilometer werd de eerste schifting gemaakt. Hierdoor ontstond er een groep van ongeveer 12 renners. De snelheid lag hoog, rond de 33 km/u gemiddeld met uitschieters tot ruim 50 km/u. Ondanks dit tempo kon er geen verschil gemaakt worden, waardoor we de laatste 10 kilometer ingingen met 7 renners.

Ik voelde me, met de finish in zicht, wat meer zelfverzekerd en nam wat vaker de koppositie om in ieder geval een goede uitgangspositie te hebben in de finale. Ik had gezien dat de laatste 5 kilometer bestond uit veel smalle bospaden, waardoor een goede positie essentieel was. Door attent te rijden wist ik mezelf in een gunstige 3e plaats te krijgen en wist dat ik met mijn goede sprint een kans had op de winst. Helaas was mijn cassette losgelopen die nu begon in de lopen in mijn frame. In de laatste 3oo meter sloeg deze helemaal vast, waardoor ik mijn sprint niet heb kunnen rijden. Gelukkig had ik enige voorsprong op de nummer 4, waardoor mijn podiumplaats verzekerd was.

Van tevoren gehoopt op het podium te eindigen, maar als de race zo goed verloopt en je zit in de situatie om te winnen, kan ik niet tevreden zijn met het resultaat. Aan de andere kant was het een goede training met de Cape Pioneer Trek in Zuid Afrika in het vooruitzicht!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

  • -

Seizoen 2017 in beeld

Categorie : NIEUWS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

  • -

Geopark Hondsrug Classic 2017

Categorie : NIEUWS

Een gezamenlijke start met meer dan 1000 bikers tegelijk. Van bekende wielerprofs tot recreanten, iedereen start tegelijkertijd tijdens de Geopark Hondsrug Classis. Een beproeft concept dat al jaren zorgt voor een spannende wedstrijd en een leuke sfeer. Door het snelle en vlakke parcours is het voor veel wielrenners een mooie kennismaking met de mountainbikesport. Het parcours bestaan uit twee grote ronden, die weer zijn opgedeeld in 3 lussen en telkens langs de start/finish komen wat uiteindelijk goed is voor 66 kilometer. Hierdoor is het voor het publiek overzichtelijk en is de strijd goed te volgen. Ook voor de deelnemers is er genoeg te beleven, het parcours wisselt af tussen snelle bospaden, zandhellingen en leuke singletracks.

 

 

Gezien mijn voorbereiding op deze wedstrijd, had ik geen hoge verwachtingen en wilde ik met een goed gevoel de winterperiode in gaan. Vanuit het vertrek zat ik telkens in een goede positie zodra er werd versneld. Iedere keer als er een schifting was in de kopgroep, kon ik mijn wagonnetje aanhaken en zo deel uit blijven maken van deze groep. Echt veel had ik niet over, maar door de ervaring in deze race en een goede techniek kwam ik een heel eind. Hierdoor kwam ik met 5 man vooraan te zitten, waaronder Maarten Wijnants van het Protour team van Lotto NL – Jumbo. Pas in de laatste lus, met nog 7 kilometer te gaan, moest ik de groep laten gaan. De tank was helemaal leeg… Toch ben ik blij met hoe het ging en was dit een goede training voordat ik aan mijn rustperiode begin. RTV Drenthe maakte een mooi videoverslag van de wedstrijd, waarin ik ook nog een paar keer wordt genoemd! Veel kijkplezier! (klik op onderstaande afbeelding)

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

  • -

Opvolging Benelux-Cup titel in 2017!

Categorie : NIEUWS

Net als vorig jaar heb ik het algemeen klassement van de Benelux-Cup gewonnen. Door constant te presteren, met een paar mooie uitslagen, is het weer gelukt om deze wedstrijdreeks op mijn naam te schrijven! Super blij mee!

 

Nadat ik ziek was geworden in Turkije vorige week, heb ik het een weekje rustig aan gedaan en kreeg ik het gevoel dat ik weer een beetje was hersteld om een goede race neer te zetten. Helaas was mijn lichaam nog niet voldoende hersteld en zou dit een van de lastigste races worden van het seizoen…

Vanuit de start kon ik goed mee en kon mij positioneren rond plaats 6. Bij het ingaan van de tweede ronde voelde ik al dat het moeizamer ging en halverwege de ronde moest ik de kopgroep laten gaan. Niet veel laten werd ik door een andere renner opgepikt, waarna ik me weer wat kon optrekken aan zijn tempo. Met het verstrijken van iedere minuut voelde ik dat er steeds meer energie uit mijn lichaam vloeide en moest ik knokken voor iedere meter. Ik was nog maar halverwege de wedstrijd en had net 3 van de 7 ronden afgelegd. Vooraf wist ik dat ik in de top 10 moest eindigen om mijn klassement veilig te stellen. Halverwege lag ik rond plaats 7, waarna ik langzaam aan steeds verder terug zakte. Er zat totaal geen power meer in mijn lichaam, maar toch wist ik dat ik moest knokken om in de top 10 te blijven. Ik kon mijn verlies beperken en zakte uiteindelijk terug naar plaats 9. In de laatste ronde moest ik alsnog alle zeilen bijzetten, aangezien er nog een groepje renners dichtbij kwam. Dit wilde ik natuurlijk niet laten gebeuren, waardoor ik nog eens helemaal in het rood moest gaan. Gelukkig kon ik de tiende renner net achter mij houden op de finishlijn, waardoor ik 9e werd en alsnog het eindklassement van de Benelux-Cup voor de 2e keer op mijn naam schrijf!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

  • -

Wereldbeker Apeldoorn: Winst en een 11e plaats!

Categorie : NIEUWS

Eliminator

Op zondag 3 oktober vond er in Apeldoorn het World Cup event ‘Eliminator’ plaats. Korte en technische races, waarbij de renners stuur-aan-stuur door de bochten knallen, waardoor spektakel altijd gegarandeerd is. Op het marktplein van Apeldoorn was een korte ronde van ongeveer 400 meter uitgezet, voorzien van allerlei obstakels zoals schansen en kombochten, die bij het ‘Eliminator’ onderdeel steeds 2 keer afgelegd moest worden.

Bij deze race wist ik mij als 16e te kwalificeren in de tijdrit, waarna de race volgens een knock-out systeem verder ging. Hierbij starten er telkens 4 renners, waarvan de 2 eerste renners doorgaan naar de volgende ronde. In de eerste heat wist ik alle tegenstanders achter mij te houden en ging ik door naar de volgende ronde. In deze ronde trof ik direct de meest sterke tegenstanders, waardoor het lastig zou worden om een ronde verder te komen. Door een inhaalactie op het lange rechte stuk wist ik naast mijn tegenstander te komen. Helaas vond deze het nodig om mij (onreglementair) de afzetting in te drukken (zie onderstaande video rond 30 sec.). Helaas maakte de wedstrijdjury de beslissing om hier niets mee te doen, waardoor mijn ‘Eliminator’ race er op zat en strandde op een 11e plaats.

Shortrace

In de namiddag stond het volgende onderdeel op het programma: de Shortrace. Een wedstrijd over 35 minuten over dezelfde ronde als de ‘Eliminator’, waardoor renners kort op elkaar rijden en ook dezelfde obstakels moeten overwinnen. Dit onderdeel is mij op het lijf geschreven door de korte en intensieve inspanning, in combinatie met de technische en tactische aspecten van deze race. Teamgenoot Jeroen en ik mochten plaatsnemen op de eerste rij en waren na het startschot direct goed weg. Een groepje van 4 renners wist zich te onderscheiden van de rest van het veld. Gedurende de race bleven er nog 2 renners vooraan over… Teamgenoot Jeroen en ik! Na een versnelling op 5 ronden van het einde, wist ik de koppositie te pakken en naar de overwinning te rijden en Jeroen op een tweede plaats te eindigen. Een mooie dag voor het Stappenbelt – Specialized Team.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

  • -

Stagerace Cappadocië, Turkije

Categorie : NIEUWS

Vol goede moed was ik afgereisd naar het plaatsje Uchisar, gelegen in de regio Cappadocië in centraal Turkije, dat bekend is door zijn sprookjesachtige omgeving. In 2015 en 2016 was ik ook naar deze regio afgereisd met het doel om UCI-punten te scoren, zo ook dit jaar.

 

 

 

Op woensdag 13 september vertrok ik samen met Tommy en Brian, die ter ondersteuning meegingen vanuit Amsterdam naar het vliegveld van Kayseri. Na ongeveer 4 uur vliegen kwamen we aan op het vliegveld, waarna we met een shuttle naar ons hotel in Uchisar werden gebracht. Het dorpje Uchisar is gelegen op een hoogte van bijna 1400 meter en de temperatuur kan iedere dag oplopen tot ruim 40 graden. Helaas kwamen wij pas laat aan bij ons hotel door een flinke vertraging van onze vlucht naar aanleiding van het stormachtige weer, waardoor even losfietsen niet meer lukte. De volgende dag ben ik op tijd de fiets opgesprongen om de hitte een beetje voor te zijn en zo een groot deel van het parcours te kunnen verkennen.

De race (die eigenlijk geen race was)

Na een goede eerste dag, waar ik nog wel aardig moest wennen aan de hitte en de hoogte, begon de tweede dag niet al te best. Ik stond al op met lichte spierpijn in mijn hele lichaam en had weinig energie. Vandaag zou de proloog van 4,5 kilometer verreden worden, alleen ik zat totaal niet fit op mijn kamer. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om wel te starten zonder te forceren, zodat ik de dag erna misschien wat was hersteld en de meubelen nog een beetje kon redden. Met meer dan 2 minuten tijdverlies in de tijdrit was het al erg lastig om nog mee te doen voor het podium, maar ik hoopte op het beste.

Helaas was ik de tweede dag niet beter geworden, ik was alleen maar minder. Om nu te gaan starten zou gevaarlijk zijn en dan staat mijn gezondheid altijd voorop. Een moeilijke beslissing, je bent daar uiteindelijk met een bepaald doel en als je dan niets kan doen, zakt de moed je wel in de schoenen. Mijn focus ligt nu volledig op de finale van de Benelux-Cup in het Limburgse Sittard, waar ik mijn 1e plaats in het algemeen klassement ga verdedigen!

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

  • -

Winst in Streetrace Havelte!

Categorie : NIEUWS

De weersvoorspellingen leken redelijk goed gedurende de dag en het zou droog blijven in de avond. Helaas werd dat aardig bijgesteld in de laatste uren voor de race en kwam het na ongeveer 10 minuten na de start van onze race, met bakken uit de lucht! Een beetje mountainbiker deinst hier natuurlijk niet voor terug, maar toch stond er (waarschijnlijk door de regen), een bescheiden groepje bikers aan de start in het Drentse Havelte.

Ik mocht vertrekken vanaf de tweede startrij en kon na 200 meter een plekje bij de eerste 3 renners bemachtigen. Na een drietal ronden besloot ik dat het tijd was om de concurrentie te testen en versnelde ik. Al snel bleek ik een mooie voorsprong te hebben opgebouwd. Gezien de wereldbeker wedstrijd in Apeldoorn aankomend weekend, besloot ik vol door te rijden en dit al goede training te beschouwen. Door de combinatie van een nat wegdek en zand, was het her en der goed oppassen om niet te veel te gaan glijden. Helaas kon ik niet voorkomen dat ik in de één-na-laatste ronde nog even onderuit ging, nadat ik iets te enthousiast uit een bocht kwam en weggleed. Gelukkig geen nare gevolgen en sprong binnen enkele seconden weer op mijn fiets. Nu toch iets rustiger dan de ronden ervoor, maar kon onbedreigd naar de overwinning rijden!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

  • -

Benelux Cup Zoetermeer: 3e plaats

Categorie : NIEUWS

De jaarlijks terugkerende wedstrijd rondom de skihal van Snowworld in Zoetermeer beloofde ook dit jaar weer een mooie strijd te worden. Met een temperatuur rond de 28 graden, een parcours met korte, venijnige klimmetjes en een sterk deelnemersveld waren alvast mooie ingrediënten.

Vorige week in Kluisbergen had ik niet mijn beste dag. Voor mijn gevoel was ik nog vermoeid van een drukke periode met veel wegwedstrijden. Toch verliep het daar ook niet heel slecht, maar ik voelde dat er meer in zou zitten na een weekje met meer rustige trainingen.

De race

Vanuit het vertrek kon ik direct de koppositie pakken, alleen zat ik hier niet op te wachten, aangezien het eerste deel van het parcours vlak en snel is. Gelukkig kwam er iemand na 200 meter voorbij en ik kon uit de wind, mooi in tweede positie plaatsnemen. In de eerste 3 drie ronden wist een groep van 6 mannen weg te rijden bij de rest van het peloton. Ik kon vanuit plaats 2 of 3 goed het overzicht houden en wachtte mijn moment af. Ik voelde dat ik over had en probeerde de rest onder druk te zetten. In ronde 4 van 8, nam ik de koppositie over en plaatste een versnelling. Aan het eind van deze rond had ik nog 3 renners bij mij rijden. Twee van hen besloten gelijk nog eens te versnellen, wat voor mij te veel was. Ik moest even bekomen en kon met de nummer 4, Frank Beemer, mijn tempo weer wat hervinden.

 

In de volgende ronden zat ik totaal niet gemakkelijk. Er moesten nog 3 ronden afgelegd worden en ik moest knokken om mijn plek te behouden. Eenmaal in de laatste ronde, wilde ik eigenlijk afwachten en vertrouwen op mijn sprint. Doordat Frank een andere lijn nam in een afdaling, kwam ik voorop te rijden van ons tweeën. Ik besloot vol gas door te rijden, omdat ik merkte dat ik een klein gaatje kon pakken in één van de daaropvolgende klimmetjes. Ik zat compleet aan mijn limiet, maar voelde dat ik nog genoeg power in mijn benen had om het tot de finish vol te houden. Eenmaal over de streep had ik even een paar minuten nodig om weer een beetje te herstellen. Op dit rondje is het een complete slijtageslag en ben je na 1,5 uur lang knallen gewoon helemaal leeg. Dit zorgt altijd wel voor een lekker voldaan gevoel, helemaal als je op het podium mag plaatsnemen. Ik ben blij dat ik voor mijzelf heb kunnen bevestigen dat het nu goed zit met mijn conditie. Op naar de volgende races!

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

"Gepassioneerd en gedisciplineerd op weg naar de internationale top!"