Verslag Cape Pioneer Trek, Zuid-Afrika

  • -

Verslag Cape Pioneer Trek, Zuid-Afrika

Categorie : NIEUWS

Op woensdag 12 oktober begon mijn reis, samen met mijn teamgenoot Jeroen Boelen, van vliegveld Schiphol. Er stond ons een reis van 11 uur te wachten naar Kaapstad, maar het vooruitzicht om in Zuid-Afrika een wedstrijd te kunnen rijden, zorgde ervoor dat de reis voorbij vloog…

De dagen voor de wedstrijd verbleven Jeroen en ik bij kennissen van Jeroen in de buurt van Kaapstad, die hij heeft leren kennen bij een eerder bezoek aan Zuid-Afrika. Voor mij is dit de eerste serieuze meerdaagse en was dan ook blij dat ik dit kon doen met een ervaren renner als Jeroen. Jeroen heeft namelijk al twee keer deelgenomen aan de Cape-Epic, een andere meerdaagse mountainbikewedstrijd door de wildernis van Zuid-Afrika.

De eerste etappe vertrek vanuit Mosselbaai. Een kustplaats omringt door mooie mountainbiketracks en waar het sportveld van de lokale high school als eerste campingplaats dient. Een totaal van 400 deelnemers, verdeelt over meer dan de helft aan teams in duo’s, en een deel solo rijders. Van professional tot recreatief rijder, iedereen rijdt hier tegelijkertijd. Iedereen slaapt in tenten, met uitzondering van een aantal top teams, die in hotels slapen. Ontbijt, lunch en diner vindt plaats in een grote tent en is iedere dag voorzien van de lekkerste lokale gerechten. Vooral de struisvogelbiefstuk is een aanrader!

14713584_10210623162792720_2771548166906550990_n

De eerste dagen van de wedstrijd waren Jeroen en ik goed aan elkaar gewaagd. Konden beide op kop rijden als dat nodig was, en vulden elkaar prima aan. De mannen die eerder hadden deelgenomen of bekent waren in de omgeving hadden een flink voordeel. Tussendoor werd er veel over brede gravel paden gereden. Op de momenten dat we daar vanaf gingen, wisten zij wanneer ze moesten versnellen en zaten wij te ver van achteren. Hierdoor verloren we de aansluiting met de kopgroep en kwamen we alleen te zitten. In de laatste 10 kilometer zat ik constant tegen de kramp te rijden. Geen pretje! Ook dan is het fijn om iemand met ervaring bij je te hebben die rustig blijft. Hierdoor verloren we weinig tijd en kwamen we zonder pech binnen.

Neem een kijkje achter de schermen bij Team Stappenbelt-Specialized in Zuid-Afrika:

Iedere dag eindigden we bij de eerste vijf teams, waarvan twee keer op plaats drie! Bij elkaar hebben wij twee keer een lekke band gehad, die we vrij snel konden repareren, een kromme achterderailleur en 1 kapotte velg. De lekke banden wisten wij snel te repareren door een zogeheten Sahmurai. Dit is een soort plug, vergelijkbaar wat in autobanden wordt gebruikt in nood, die een gat snel af dicht. Hierdoor konden wij iedere keer snel weer op de fiets zitten en onze weg vervolgen. Na de tijd verwissel je dan wel de band voor de volgende etappe.

 

Door ons constante presteren stonden wij nooit ver van het podium in het klassement. Wat heb ik iedere dag afgezien! Jeroen reed erg sterk en ik ben dit soort afstanden en terrein totaal niet gewend. Samen waren we dan wel weer een sterk team. Met Jeroen z’n ervaring en wedstrijd inhoud, zijn we een heel eind gekomen.

Met dank aan een zeer sterke laatste dag, waarin we weinig pech hadden en de overige teams niet, konden wij van plaats vijf opschuiven naar plaats twee in het klassement! Zo gaaf om na de race, helemaal leeg, op dat podium te mogen staan! Samen met alle andere Nederlanders hebben we er een paar biertjes op gedronken!

De Cape Pioneer Trek, een grote aanrader voor de echte mountainbike liefhebber! Mooie etappes, een goede organisatie en vriendelijke mensen! Hopelijk tot volgend jaar! Kijk op https://capepioneer.co.za/ voor meer info over deze wedstrijd.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

"Gepassioneerd en gedisciplineerd op weg naar de internationale top!"